Náš příběh
Pečlivě vybíráme jen zralé a zdravé ovoce vyrostlé v okolí do 80 km od provozovny tak, aby výsledná chuť v sobě snoubila chutě pravé přírody. Věříme totiž, že i dnes můžeme jíst poctivé jídlo. Vaříme podle tradičních receptur našich babiček, které jsme sem tam vylepšili o moderní trendy.
Jsme sociální podnik. V DobroLádovně pracují zaměstnanci, kteří mají ze zdravotních, sociálních důvodů nebo z důvodu péče o osobu blízkou omezené pracovní možnosti. Pomáháme jim na jejich cestě.
Jsme „v plenkách“ aneb jak se rodí sociální podnik
- Únor 2024 – schválena dotace na provoz sociálního podniku z MPSV
- Březen 2024 – příprava prostor, hledání zaměstnanců, grafika atd.
- Duben 2024 – rekonstrukce prostor výrobny
- Květen 2024 – kolaudace prostor a vaření, máme 4 zaměstnance OZP a 1 vedoucí provozu plnou síly, denně vaříme cca 80 skleniček
- Červen 2024 – máme 5 zaměstnanců OZP, 1 vedoucí provozu s odhodláním vše zvládnout, další zájemce o práci, týdně zpracujeme cca 150 kg ovoce, denně vyrábíme 150 skleniček, sirupů – nestačí nám prostory, chybí nám prodej, ale zatím všem chutná
- Červenec 2024 – máme vlastní obchoďačku, prodáváme v prvních obchodech, vinotékách, zdravých výživách, máme 6 zaměstnanců OZP, 1 vedoucí provozu, která neplánuje dovolenou, zjišťujeme, že máme malé prostory, vyřizujeme první předobjednávky na dárkové balíčky do firem
- Srpen 2024 – vaříme, asi se uvaříme venku 38 stupňů ve výrobě 40.
- Září 2024 - vedoucí provozu se nám vdala a odjela na víkendovou svatební cestu. Naštěstí, bez ní bychom byli.. no v DobroLádovně.. ale taky v ..
- Říjen 2024 - konečně spouštíme e-shop. Já vím, dlouho mi to trvá, celý náš tým se ptá, kdy už bude e-shop. Už se ptají i zákazníci. Tak POZOR je tu..
- Listopad 2024 - eshop převzala Niki a říká, že je jak Alenka v říši divů. Byla nám schválena certifikace od asociace regionálních značek - POLABÍ REGIONÁLNÍ PRODUKT
- Prosinec 2024 - Makáme ze všech sil a zaměstnanců už máme celkem 11... Těšíme se až bude po Vánocích.
- Leden 2025 - pracujeme na výrobě novinek a dobrot, chystáme se na Valentýna
- Únor 2025 - makali jsme na novinkách jako jsou lyofilizovaná jablka, pomerančová marmeláda, citrónová marmeláda a chystáme se na MDŽ a celkový počet našich zaměstnanců je ke konci února 14 - nastoupila Hanka - osvěžení našeho DobroTýmu
- Březen 2025 - měli jsme strategické plánování s koučkou, ohlížíme se za tím, co umíme, co nám jde a také v čem se můžeme zlepšit Získali jsme dotaci z nadačního fondu VEOLIA na nový lyofilizátor.
- Duben 2025 - čerpáme desítky hodin konzultací odborníků ze sociálního podniku, který nám hradil Královehradecký kraj. Děkujeme! Stali jsme se uznaným zaměstnavatelem na chráněném trhu práce.
- Květen 2025 - přivezli jsme si čerstvé pomeranče a citróny z Itálie a byli jsme s nimi vařit v Sama doma. Oslavili jsme 1. narozeniny - vaříme ROK.
- Červen 2025 - rozhlížíme se po nových prostorech, stávající jsou nám těsné. Nechceme se předběhnout a tak zatím přemýšlíme nad možnostmi. Přijali jsme novou obchoďačku Danču. Vylepšili jsme si web. V článku v časopisu Překvapení je o nás zmínka. Převzali jsme cenu z rukou pana mistra Zemědělství za naše mrazem sušená jablka se slaným karamelem a skořicí - vyhráli jsme regionální potravinu Královehradeckého kraje!
- Červenec 2025 - připravujeme dárkové balíčky nejen pro firmy, co v létě navaříme v zimě jako, když najdeme:-)
- Srpen 2025 - úrodný rok plný ovoce a zeleniny, nestíháme vařit, sušit mrazem ani ručně polepovat. Naštěstí naší malou výrobu čeká automatizace. Spolupracujeme s Bejblovou octárnou, pivovarem Neratov, Statkem Cidlina.
- Září 2025 - máme plničku, šlápneme na šlapku a sklenička se před našima očima naplní přesně po rysku. Výživová poradkyně Radka Drobná z nedalekého Nového Bydžova pro nás připravuje recepty s označením výživových údajů. Tak to nás taky baví! Naše karamel se sladinou z Pivovaru Neratov si zahrál v pořadu Kluci v akci.
- Říjen 2025 - chceme se stát integračním sociálním podnikem a tak na tom usilovně pracujeme.
O zakladatelce
Jmenuji se Barbora Kovářová, baví mě rozvíjet nové projekty a nové vize, dávat lidem práci a naději na změnu k lepšímu. Pomáhala jsem v rozjezdu a následnému rozvoji několika nevládních neziskových organizací (Brandýský Matýsek z.s., MAS – Střední Polabí, z.s., Jistoty Domova z.ú.) a snila o vlastním projektu. Přestěhovala jsem se na vesnici a každý den objevuji znovu a znovu krásy přírody, naší velké zahrady, květnaté louky, sadu. Vzpomínám přitom na dětství a zavařování s mými babičkami.
Plný špajz ve mně vždycky vyvolával pocit blahobytu. Někdo potřebuje trezor plný peněz a mně stačil plný špajz dobrot. Chutné kyselé okurky, jahodové džemy pouze z jahod a cukru, sirupy z černého rybízu. Zkrátka dobroty jako od babičky.
Dnes vychovávám čtyři děti a sním o velké dřevěné roubence s velkou kuchyní a prodejnou, kde budou pracovat lidé se zdravotním omezením a rodiče, kteří se starají, stejně jako já, o dítě s autismem nebo jiným postižením.
A tak jsem začala snít svůj velký sen, v naší jedné místnosti doma s pěti šikovnými zaměstnanci na zkrácené úvazky. Dnes se na kuchyňské lince naší DobroLádovny narodí přes 150 výrobků za jediný den. Držte mi/ NÁM palce… sny se mají snít, aby se mohly začít plnit.
Barbora Kovářová
Zakladatelka a hlavní duše DobroLádovny
 
Kdo vaří a připravuje naše dobroty?
Náš zavařovací a DobroLádovnový tým
Nechceme vyprávět příběhy našich zaměstnanců i proto, že ctíme jejich soukromí. Můžeme Vám ve zkratce říct, že naši zaměstnanci jsou z masa a kostí, že jsou stejní jako my. Každý z nás má své tajné příběhy a bolístky. Naši zaměstnanci mají bolesti fyzické a někdy i psychické. Potřebují vstřícné pracovní prostředí a pochopení k tomu, co mohou a nemohou zajistit. Potřebují zkrácené úvazky, možnost vzít si volno kdykoliv potřebují. Potřebují podporu, ale i pevná pravidla a řád. Potřebuji předem vědět, co budou vyrábět a kdy, znát svou pracovní náplň a vědět, že si jejich práce ostatní váží. Každý z nás potřebuje práci.
Velmi si vážíme jejich nasazení, které je často v záplavě 50 kg jahod, 100 kg rybízu, 100 kg višní opravdu velké. I my, co jsme zdraví, máme co dělat, natož naši zaměstnanci se zdravotním omezením.
Snažíme se jejich problémy zohledňovat..
Naše firma je v plenkách, je to takový malý kojenec a péče o něj je nekonečná, ale baví nás!

Poděkování patří trpělivé vedoucí provozu Jolance Holešové - Vavřínkové, naší zavařovací guru Jarušce, Niki, která má na starosti eshop, grafičce Lucce, markeťačce Kamile, mlsnému Petrovi, který nám od začátku pomáhá a pokaždé se ptá "džemík by nebyl?", věčně usměvavému Kristiánovi, který nám chodí fandit, skladnici Katce, Martince s neustále dobrou náladou, energické obchoďačce Daniele Šnekové, která rozhodně se šnekem nemá nic společného. Markétce, která se snad nikdy nezastaví. Aničce, co má ráda různorodou práci. Alence, která nám nosí skvělé dortíky a koláče, pracovité Irče. Honzovi, který se k práci staví čelem. Veselé Zuzce, šikovné řidičce Alence, Markétce, které jde krájení od ruky, Káje hlavě skladu, Hance guru PR a nové energii DobroLádovny.
Velké poděkování také patří naší patronce Petře Špindlerové, která nám dodává energii a i citrusy pro naše dobroty s vůní Gargána.
Poděkování patří i Báře - zakladatelce, která si někdy a to docela často drbe hlavu, když kloubí svojí práci s rodinou a fungováním nové začínající firmy a jejímu manželovi Jardovi, který každý týden pomáhá po své práci v truhlárně našemu Dobrotýmu jako dvorní údržbář.
Největší poděkování patří Vám, lidem, kteří nám fandí a podporují nás. Vám, kterým u nás chutná a vracíte se pro další nákupy:-)
Ochutnejte DobroLádovnu, děkujeme Vám
a podpořte náš DobroTým